srijeda, lipnja 02, 2004

Sa Useneta: > * hr.alt.drugs, hr.soc.mladi, hr.soc.politika, hr.soc.studenti Komentar 1:
opet se prica o tim testiranjima na drogu, ovaj put vozaca... sjecate se pokusaja uvodjenja testova u studentske domove? tu blesavu odluku su sprijecili studenti FFZG (i drugih fakulteta), pa evo dajem link do rasprave na forumu FFZG o najnovijim vijestima iz Bernardicinog ureda za suzbijanje zlouporabe droge: http://forum.ffzg.hr/viewtopic.php?t=9014
Komentar 2:
I posljedice su iskljucivo "vozackog" tipa, znaci ode vozacka, par bodova i n novaca. Zato jer konzumacija nije zabranjena, posjedovanje i upravljanje pod utjecajem jest :)
Komentar 3:
> I konzumacija i posjedovanje JE zabranjeno... evo par vaznijih isjecaka iz > Narodnih novina, Zakon o suzbijanju > zloupotrbe opojnih droga... pogotovo clanak 3, odjeljak 3 :0)
Moj pogled na problem: Taj zakon ima prekrsajni karakter. Konzumacija nije kazneno djelo, vec samo posjedovanje i posjedovanje sa namjerom prodaje te proizvodnja mimo propisa. Voznja pod utjecajem opojnih sredstava (alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci) jedan je od najcescih nalaza u saobracajnim nesrecama sa smrtnim ishodom. Sva sredstva, bilo da su nabavljena legalno ili ilegalno, koja mijenjaju vozacevu sposobnost upravljanja motornim vozilom predstavljaju poseban problem. Sposobnostvoznje motornog vozila, rada na visini ili primjerice posjedovanja vatrenog oruzja ne moze biti pitanje "ljudskih prava konzumenata". Pitanje koje se moze postavljati je pausalno odredjenje da li je netko radno sposoban obavljati neki posao a da je nekada (davno) konzumirao sredstvo. Cinjenica je da PROFESIONALNU vozacku dozvolu (C, D i slicno) moze dobiti vozac koji dokaze da najmanje 6 mjeseci apstinira (ako je utvrdjeno da je bio ovisnik o alkoholu i drogama). E sad, ako znamo da neke droge mogu uzrokovati EPI napade, cinjenica je da takvu osobu u tom stanju ne zelimo vidjeti kako vozi 120 km na sat po autoputu... Kombinirani utjecaj vise sredstava moze dovesti do smanjene sposobnosti upravljanja motornim vozilima i u situacijama kad je granicna vrijednost ispod propisane (od zemlje do zemlje su arbitralno odredjene vrijednosti). Ova inicijativa je vrijedna po tome sto je sada policiji omoguceno da iskljuci iz prometa potencijalno opasne vozace i da imaju sredstvo da to ucine i kad je razina alkohola ispod limitirajuce vrijednosti ako se radi o kombinaciji sredstava. Kao takvo, ovo ima preventivni utjecaj. Ljudska prava nisu narusena jer postoji mogucnost izbora - ako pijes (drogiras se) - NE VOZI!. U biti, time se ispravlja diskriminacija osoba koje su pile alkoholna pica u odnosu na one koji su konzumirali druge supstance, dakle time se povecava jednakost gradjana a ne suprotno, kako je to bilo u slucaju inicijativa da se pausalno testira (na ponizavajuci nacin) jedna drustvena skupina (studenti) te da imaju zbog toga reperkusije tipa nejednakih uvjeta smjestaja i slicno.

Nema komentara: