ponedjeljak, svibnja 31, 2004

The Day After Tomorrow - Dan nakon sutra

Filmovi katastrofe dobivaju novu dimenziju. Standardni globalni simboli, kao rušenje znaka "Hollywood" uobičajeni je uvod u - kraj civilizacije kakva je amerikancima poznata. Naravno, egocentričnost i orijentiranost na USA je ogromna. Nestanak Europe, Pola Azije, Kanade i sličnih "minornih" djelova svijeta spomenuto je jedino u pokušaja spašavanja engleske kraljevske obitelji! Specijalni efekti su poprimili novu dimenziju i za preporučiti su. Dirljiv je trenutak i kad bibliotekar grli Gutembergovu bibliju. Scena kada amerikanci bježe i ilegalno prelaze Rio Grande legendarna je i trebalo bi je puštati odvojeno kad god je moguće, sitna scena ali čovjeka veseli ;-) Ipak, najzanimljiviji je detalj kad latinoamerikanci puste amere "da dođu kao izbjeglice" tek u trenutku kad američki predsjednik, velikodušno, "oprosti sav dug tzv. zemljama trećeg svijeta". Amerikanci koji se odriču jedino s čime su vladali svijetom - novcem, u trenutku kad američki novac postaje bezvjedan (nema više većeg djela amerike, europe i slično). Film je u nizu detalja besmislen u opisima "kućne drame" glavnog lika (klimatologa) koji je kombinacija Indijana Jones u maniri eskima, te ludog znanstvenika kojeg "nitko ne razumije a rekao sam vam". Izbacite sve srcedrapateljne scene (oko pola filma) i možete dobiti niz prekrasnih scena. Završetak filma - "nikada nebo nije bilo tako čisto"... koje izgovaraju astronauti, govori više od ičega - kraj američke civilizacije možda i nije tako loš trenutak za ovaj svijet...

Broj komentara: 6:

clitorella kaže...

Svemu se beskrajno veselim, ALI DA BIBLIOTEKAR GRLI KNJIGU, DA GUTTENBERG GRLI BIBLIJU, TO JE PREVIŠE,UOPĆE DA NETKO GRLI BIBLIJU, PA TO JE TAKVA JEFTINA PATETIKA,DA SE ZBLJUJEŠ,TOGA NEMA NITI U PROHUJALO SA VIHOROM,BIBLIJU GRLE KATOLIČKI BATMANI, PRO FORMA,UMJESTO NEUKUSNOG SLINJENJA TREBA IM PRIBITI TROSTRUKO INDULGENCIJA, NA VRATA SVAKE KAPELICE, KAMO LI KATEDRALE NA NOS.
CLITORELLA

clitorella kaže...

Nije li možda Martin Luther izljubio kler?Pokajao se .
Clitorella

Anonimno kaže...

mislim da nije u redu prepričavati sadržaj filmova...

noebius kaže...

Hm. Ne radi se o prepricavanju sadrzaja filma, vec komentar na pojedine scene i reminiscencije i moj osoban stav. Nije niti recenzija, vec nesto sto upucuje na preview filma. Kad gledas reklame za film, u tih minutu dvije vidis sadrzaj.
Pokusao sam iznjeti svoja zapazanja o svjetonazoru koji se (povrsnim) spektaklom prodaje "ispod zita"...

Anonimno kaže...

Java hry logá obrá
zkové  sms obrá zky na displej polyfonické zvonenia zá
avné  sms zvonenia .

Roberto Iza Valdes kaže...
Administrator je uklonio komentar.